Ta strona używa cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Zamknij
rss google facebook twitter YouTube
Image 1 Image 2 Image 3 Image 4 Image 5 Image 6
Powiew chłodnej truskawki z bezą

Powiew chłodnej truskawki z beząSkładniki

 

Beza ( przepis na około 18 rozetek)
2 białka
1/2 szklanki cukru kryształ

Deser
0,5 litra śmietany 30%
0,5 kg truskawek świeżych lub mrożonych 

 






Przepis

 

Jak przygotować bezy?
Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Za pomocą worka cukierniczego wycisnąć rozetki z masy na blaszce lub GN- nie wyłożonym papierem. Jeśli nie mamy worka cukierniczego możemy łyżką stołową wyłożyć podobnej wielkości do rozetki porcje. Bezę wypiekamy w piecu w środowisku suchego powietrza w temperaturze 120°C - 140°C przez 40 minut. Po 40 minutach wyłączamy piec i pozostawiamy bezę do wyschnięcia.

Przygotowanie deseru

Wlewamy zmrożoną śmietanę do dzieży miksera i ubijamy rózgą (zmrożona śmietana zawsze szybciej i lepiej nam się ubije). Wyciągamy ubitą śmietanę z miksera. Do ubitej śmietany dodajemy w pierwszej kolejności pokrojone truskawki, a następnie rozgniecione bezy, delikatnie mieszamy łyżką wszystkie składniki.

Tak przygotowana masę wykładamy do foremek lub pozostawiamy w tym samym pojemniku i schładzamy: w schładzarko- zamrażarce szokowej w temp. -40°C przez 20min. lub w zamrażarce przez 1h30min.

 

Po zmrożeniu wykładamy na talerz z foremki lub pojemnika przy pomocy łyżki do lodów i przystrajamy świeżą truskawką, bezą lub sosem truskawkowym. 






Powiew chłodnej truskawki z bezą Powiew chłodnej truskawki z bezą

Na szkolenia zapraszają:

ArtSystem Retigo Gastrosklep RM Gastro

© ART SYSTEM Wszystkie prawa zastrzeżone