Ta strona używa cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Zamknij
rss google facebook twitter YouTube
Image 1 Image 2 Image 3 Image 4 Image 5 Image 6
Kaczka z Sous Vide

Sous Vide - Filet z kaczkiSkładniki


filet z kaczki

1 szt. brzoskwini, 

3 szt. młodej marchewki

gałązka świeżego rozmarynu, 

5 szt. ziela angielskiego,

2 szt.  liścia laurowego,

200 ml wytrawnego wina czerwonego,

50 ml syropu cynamonowego,

sól i pieprz do smaku




Przepis

Wyczyszczony i przyprawiony delikatnie niż zawsze filet z kaczki, przekrojoną i wypestkowaną brzoskwinię, umytą i obraną marchewkę, sparzoną gałązkę rozmarynu, ziele angielskie oraz liść laurowy umieszczamy w woreczku barierowym. Do worka z produktami dolewamy wino i syrop cynamonowy. Tak przygotowany produkt pakujemy próżniowo, a następnie wkładamy do termo-cyrkulatora i gotujemy przez 25 minut w temperaturze 64,5 °C. Po gotowaniu wyciągamy produkt z worka. Filet obsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu tylko do zarumienia, a  powstały bardzo aromatyczny płyn redukujemy na drugiej patelni i robimy sos do kaczki. Podsmażony filet dzielimy na części i z resztą produktów z Sous Vide tworzymy na talerzu kompozycję. 

Danie zostało przygotowane w jednym opakowaniu, co pozwoliło na zaoszczędzenie czasu. Mięso kaczki stało się delikatne i niezwykle aromatyczne, mimo dodania niewielkiej ilości przypraw.

 

Video

 






Sous Vide - filet z kaczaki Sous Vide - filet z kaczaki Sous Vide - filet z kaczaki Sous Vide - filet z kaczaki Sous Vide - filet z kaczaki Sous Vide - filet z kaczaki Sous Vide - filet z kaczaki Sous Vide - filet z kaczaki

Na szkolenia zapraszają:

ArtSystem Retigo Gastrosklep RM Gastro

© ART SYSTEM Wszystkie prawa zastrzeżone