Ta strona używa cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Zamknij
rss google facebook twitter YouTube
Image 1 Image 2 Image 3 Image 4 Image 5 Image 6
Carpaccio z wołowiny

Składniki

  • 100 g polędwicy wołowej
  • 40 g rukoli
  • 30 g parmezanu
  • pół cytryny
  • oliwa extra virgin
  • sól
  • pieprz

Przepis

 

Na blacie roboczym, na środku natłuszczonego pergaminu, kładziemy plaster polędwicy, przykrywamy przezroczystą folią i zbijamy młotkiem kuchennym aż do uzyskania plastra grubości około 4 mm. Następnie zdejmujemy folię, a papier z leżącym na nim mięsem bierzemy w rękę, odwracamy i układamy mięso na talerzu. Usuwamy delikatnie papier – tak by nie uszkodzić mięsa. Na koniec wyciskamy sok z połowy cytryny, solimy i pieprzymy, skrapiamy mięso oliwą. Wstawiamy je do lodówki na 15 minut. W tym czasie mięso się maceruje. Po wyjęciu z lodówki podajemy Carpaccio z opłukaną i osuszoną rukolą, cienko zestruganym parmezanem, polewamy odrobiną oliwy. 






Na szkolenia zapraszają:

ArtSystem Retigo Gastrosklep RM Gastro

© ART SYSTEM Wszystkie prawa zastrzeżone