Ta strona używa cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Zamknij
rss google facebook twitter YouTube
Image 1 Image 2 Image 3 Image 4 Image 5 Image 6
Focaccia z oliwą

Składniki


400g mąki
8 listków szałwii
200 ml białego wina
1 torebka suszonych drożdży
100 ml oliwy
sól
do smarowania formy 2 łyżki oliwy ( lub papier SAGA)

 

Przepis

 

Mąkę wysypać na stolnicy, pośrodku uformować wgłębienie. Wsypać w nie sól i drożdże, wlać białe wino i połowę oliwy. Wyrabiać ciasto przez 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Szałwię umyć, osuszyć, drobno posiekać i dodać do ciasta. Blachę posmarować oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia SAGA.  Włożyć ciasto, spłaszczyć je spodem dłoni i na całej powierzchni docisnąć palcami. Następnie posypać je gruboziarnistą solą i posmarować pozostałą oliwą. Wstawić do pieca nagrzanego do temperatury 180°C i piec przez 25- 30 minut.






Na szkolenia zapraszają:

ArtSystem Retigo Gastrosklep RM Gastro

© ART SYSTEM Wszystkie prawa zastrzeżone