Ta strona używa cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Zamknij
rss google facebook twitter YouTube
Image 1 Image 2 Image 3 Image 4 Image 5 Image 6
2018-03-30   

Retigo Blue Vision II bez tajemnic - relacja ze szkolenia Najnowsza edycja wydarzenia zgromadziła sporą grupę, głodnych wiedzy, profesjonalistów. Restauratorzy, właściciele barów i szefowie kuchni mieli okazję poszerzyć swoje wiadomości, biorąc udział w warsztatach, prezentujących potencjał nowoczesnego wyposażenia gastronomicznego.


W związku z tym, że urządzenie to należy do najbardziej popularnych w kuchniach – zarówno dużych restauracji, jak i niewielkich barów – kluczową pozycję na liście omawianego sprzętu zajął piec konwekcyjno-parowy Retigo. Blue Vision to najwyższa seria pieców tej marki, swoją popularność zawdzięcza wyjątkowej konstrukcji, która pozwala na dostosowanie się do potrzeb nawet najbardziej wymagających użytkowników. Szeroki wachlarz zastosowań pieca Retigo Blue Vision II obejmuje nie tylko pieczenie, ale i gotowanie, wędzenie, blanszowanie oraz przyrządzanie potraw metodą sous vide.

Kursanci poznali również zalety metody cook and chill, pozwalającej na bezpieczne przechowywanie, a także szybki obrót żywnością w obrębie zaplecza kuchennego. Wykorzystana tu technologia schładzania szokowego, realizowana jest za pomocą chłodziarko-zamrażarki INFINITI.

Żywność, przeznaczoną do chłodzenia szokowego należy przygotować w odpowiedni sposób. Nasze szkolenia przygotowujemy w sposób kompleksowy tak, by tematyka poszczególnych działów była ściśle powiązała i tworzyła spójną całość, dzięki której kursant wyjdzie bogatszy o przydatne w praktyce informacje. Stąd kolejnym z punktów warsztatów było omówienie, niezbędnej w metodzie cook and chill, pakowarki próżniowej.

Wszystkie sprzęty, zaprezentowane podczas warsztatów, są w kuchni ściśle ze sobą powiązane – przygotowane w piecu produkty są pakowane próżniowo, a następnie schłodzone szokowo, dzięki czemu wzrasta możliwość wykorzystania pieców konwekcyjnych w kuchni.

Serdecznie dziękujemy uczestnikom za udział w przygotowanych przez nas zajęciach i zachęcamy do zapisów na kolejne edycje. Najbliższa już 19 kwietnia 2018r.  Zapraszamy serdecznie!



Centrum Szkoleń Kulinarnych ArtSystem organizuje warsztaty dla pracowników i właścicieli lokali gastronomicznych. Gwarantujemy profesjonalizm i wysoką jakość merytoryczną naszych kursów. Zwieńczeniem ćwiczeń i wykładów są dyplomy, poświadczające nabycie nowej wiedzy.

Na szkolenia zapraszają:

ArtSystem Retigo Gastrosklep RM Gastro

© ART SYSTEM Wszystkie prawa zastrzeżone